Change Language
#18 - Ontbijt - Eurest Food

Keep up to date with
the latest news...

Nieuwsbericht

#18 - Ontbijt

Eurest |  september 2016

Hans productdeveloper

Toen ik nog thuis woonde en elke dag op de fiets naar school ging, startte ik mijn dag met twee bruine boterhammen met jam en kaas. Zes jaar lang stonden die twee kleffe boterhammen klaar om mij energie te geven om de twee eerste uren van de ochtend door te komen. Langer hielt het energiepeil het niet, want om 9 uur gierde ik van de trek en stortte ik me op de 5 boterhammen in mijn broodtrommel, het liefst aangevuld met een gevulde koek uit de kantine.

De ontbijttrend zoals die nu door de grote steden raast was er nog niet. Jammer genoeg, bedenk ik mij nu, want met een portie havermout geweekt in amandelmelk met rode bessen en granola had ik het misschien veel langere uitgehouden op zo’n zware schooldag!
Op dit moment zijn er in Amsterdam ca. dertig horecazaken met een ontbijtconcept. Het ontbijt is een volwaardige maaltijd geworden waarin veel meer gegeten wordt dan de traditionele snee brood. Het feit dat een groot deel van de bevolking buitenshuis ontbijt is een nieuw fenomeen waar goed op ingespeeld wordt.

We eten het ontbijt vaker buiten de deur, maar het moet ook gezond zijn, energie geven en zorgen voor een goede start van de dag waarmee je je lang fit en vitaal voelt. Het moet ook nog eens gemakkelijk zijn, dus snel mee te nemen en snel te consumeren. Het resulteert in talloze plekken waar je nu groenteshakes kunt drinken, ja groente eet je de hele dag door dus ook ’s morgens! Verder mogen in een hippe ontbijtplek “overnight oats” (geweekte havermout) en ontbijtsalades niet ontbreken. Maar de behoefte om te zondigen blijft ook bestaan. Ontbijtjes met eieren, spek en hollandaisesaus worden ook weer populair. Oude klassiekers als Eggs Benedict prijken weer op de menukaarten van de All day breakfast – zaken!

Een mooie ontwikkeling om te zien hoe de eerste maaltijd van de dag serieuze vormen aan neemt. Het doet ook veel voor onze culinaire skills, want ik las dat er steeds meer gebakken wordt. En dan met name producten voor het ontbijt.  Mensen die daarvoor nog geen kip konden  klaarmaken, bereiden nu cakejes met açai bessen en bakken schalen vol bananenbrood.
Een goede start van de dag met een gezonde maaltijd werkt mee in hoe je je de rest van de dag voelt en functioneert, daar ben ik van overtuigd. Hoe die start er optimaal uit moet zien ben ik nog niet helemaal uit en zal misschien per persoon verschillen, maar ontbijten met groente, granen, vezels en fruit moet wel goed voor je zijn!

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht