Change Language
#7 - Hummus Hype - Eurest Food

Keep up to date with
the latest news...

Nieuwsbericht

#7 - Hummus Hype

Eurest |  september 2015

Hans

COLUMN - Toen ik ongeveer acht jaar geleden bezig was met nieuwe broodconcepten, experimenteerde ik met allerlei combinaties van spread, brood en beleg.  Ik had mooi vloergebakken desembrood en liet mensen dit proeven in combinatie met een zalvig bruingeel smeerseltje. Ik voegde er gegrilde groente en oude kaas aan toe en ik zag mensen in extase raken. “Wat is dat romige, pittige prutje dat je erop smeert?” werd mij gevraagd.

Hummus

 

Het was de lancering van hummus als een regelmatig terugkerende spread in veel van mijn recepten. Het smeren van een puree van peulvruchten op brood was voor de meeste landgenoten toen erg experimenteel. Terwijl ze al honderden jaren geleden in het Midden Oosten niets anders deden.

Inmiddels is hummus een breed geaccepteerd product dat overal opgesmeerd wordt. Het heeft het toastje kip-kerrie salade op verjaardagsfeestjes nog niet overgenomen, maar het groeit wel enorm in populariteit! In elke supermarkt ligt de hummus in het koelschap en de grote hebben zelfs meerdere merken. De verschillen in prijs zijn groot, maar dat heeft ook alles te maken met het gebruik van de ingrediënten.

Hummus maak je van kikkererwten, olijfolie, knoflook, kruiden en tahini (sesampasta). Dit laatste is het duurste ingrediënt en wordt het minst toegevoegd in de goedkopere soorten. Je hebt het wel nodig om de hummus diepte in smaak en pit te geven. De Hummusrage is een jaar of twee geleden ingezet. De verkopen in supermarkten zijn verdubbeld in het afgelopen jaar. We eten jaarlijks zo’n  zes miljoen bakjes weg. In de Randstad het meest, want daar gaan de trends altijd wat sneller. In Amsterdam is zelfs een hummus-restaurant!

Het is een mooie ontwikkeling, want hummus is gezond.  Kikkererwten bevatten zo’n beetje de langzaamste koolhydraten, dus je bloedsuikerspiegel springt niet omhoog. Ook vult het goed, dus je hebt niet direct weer trek. Daarnaast is het een betere en gezondere broodspread dan margarine, (fabrieks)mayonaise of kaasspread. Het is in elk geval bijzonder om te zien dat in bijna alle broodconcepten nauwelijks meer boter of margarine wordt gebruikt. In plaats daarvan wordt er volop gesmeerd met alternatieve smeersels die een duidelijke functie hebben in de samenhang van het brood en het beleg.

In mijn zoektocht naar de ultieme hummus voor de broodconcepten die wij in onze restaurants voeren, kwamen we een jaar geleden een leverancier tegen die vertelde dit te maken. Zij maakten een originele en ook nog eens biologische hummus die ze ook exporteerden naar allerlei landen in Europa en zelfs het Midden Oosten.  Dit moest dus wel goed zitten!  En inderdaad: het was een smeuïge hummus met een redelijk hoog percentage tahini, wat het pittig en smaakvol maakte.  Tegenwoordig smeren we dit product volop op onze broodjes en dippen we er onze groente in.      

De bevestiging dat het met deze hummus wel goed zat, kreeg ik een paar weken geleden.  Ik was voor een fotoshoot op een locatie in Amsterdam Zuidoost. Een van de gerechten die ik moest maken was falafel met humus.  Op de locatie werkte een allerliefste dame die oorspronkelijk uit Libanon kwam, de bakermat van de hummus!  Ik liet haar proeven en ze knikte goedkeurend. “Ja, deze is goed, want het lijkt heel erg op wat ik zelf maak.” Toen ik even later de keuken weer in kwam had ze een bordje gemaakt met hummus, olijfolie, komkommer en peterselie, “Kijk,” zei ze, “zo eten we dit bij ons.” Heerlijk!

Terug naar het nieuwsoverzicht