Change Language
Vrouw luncht liever niet met de baas - Eurest Food

Blijf op de hoogte van
het laatste nieuws

Nieuwsbericht

Vrouw luncht liever niet met de baas

Kaaskorsten grootste ergenis tijdens lunch op het werk

Eurest |  februari 2015

Eurest6765(1)

Nederlandse werknemers lunchen liever niet met hun baas. De lunch is om te ontspannen, en dat kan niet met de baas erbij, zegt bijna 30 procent van de Nederlanders. Ook collega’s van andere afdelingen zijn geen populaire tafelgenoten. 22% wil niet met hen aan tafel. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfscateraar Eurest naar lunchgedrag op het werk onder ruim 1.000 werkenden.

Vooral vrouwen (33 procent) kijken niet uit naar een gezellige lunch met hun leidinggevende. Mannen zijn met 25 procent iets minder negatief, maar ook voor hen is de manager de minst populaire tafelgenoot. Uit het onderzoek is op te maken dat werknemers de lunch als een ontspannen, sociaal moment op de dag zien. Collega’s van andere afdelingen zijn ook niet populair, want die hebben we niks te melden. Een klein percentage luncht het liefst niet met directe collega’s. Anouk Kogelman van Compass Group Nederland: ‘De lunch is voor sommigen het moment van de dag om even los te komen van het werk. Anderen willen juist even netwerken met collega’s van andere afdelingen. Bedrijfsrestaurants moeten daar op inspelen door eenpersoonstafels, maar ook lange aanschuiftafels te plaatsen, zodat iedereen laagdrempelig aan kan schuiven. Informeel netwerken met de baas tijdens de lunch kan juist heel slim zijn!’

Over werk praten tijdens de lunch is een no go
Hoe gezellig we de lunch ook vinden, er zijn altijd ergernissen te vinden. De grootste ergernis van Nederlanders zijn collega’s die er een troep van maken. Broodkruimels in de boter en kaaskorstjes op tafel bezorgen bijna een kwart van de werknemers kippenvel. Ook smakkende collega’s en collega’s die praten met hun mond vol staan in de top 5 van de grootste ergernissen. Opvallend is dat veel mensen zich storen aan verspilling van collega’s. De types waarbij het oog altijd groter is dan de maag, waardoor eten onnodig in de prullenbak verdwijnt. ‘Om voedselverspilling te voorkomen hebben wij in onze bedrijfsrestaurants altijd doggybags bij de kassa liggen. Zo kunnen gasten die toch minder trek hadden dan ze vooraf dachten hun lunch meenemen voor later op de middag. Hopelijk nemen we de eventuele irritatie van tafelgenoten daarmee ook weg’, aldus Kogelman.

Top 5 grootste lunchergernissen op het werk
1. Collega’s die er een troep van maken – 24 procent
2. Smakkende collega’s – 20 procent
3. Collega’s die praten met hun mond vol – 15 procent
4. Collega’s die over het werk praten tijdens de pauze – 16 procent
5. Collega’s die altijd te veel opscheppen – 12 procent

Terug naar het nieuwsoverzicht